Ücretsiz Muayene Formu
Toplardamar (venler), vücudumuzdaki kanın kalbe taşıma görevini gerçekleştirir. Toplardamarlar derinde bulunan kaslar arasından geçmektedir. Venler dolaşım sistemimizin bir kısmını oluşturur.
Toplardamarların Görevi Nedir?
Kalbin çarpması sırasında vücudun ihtiyacını karşılamak için temiz olan kanın atardamarlar vasıtasıyla dokulara taşınır. Temiz olan kan gerekli olan besleyici maddeleri ve oksijeni hücrelere taşır ve artıkları toplar, toplanan kan koyu renktedir. Toplardamarlar ile kalbe taşınır, bu döngüde en çok bacak bölgesinde zorlanılır. Bacaktaki toplardamarlar genişler ve varis rahatsızlığı oluşur.
Bacaktaki Toplardamarlar 2 ye Ayrılır
Yüzeysel toplardamarlar ve derin toplardamarlar.
Yüzeysel Toplardamarlar
Varis rahatsızlığının en çok görülen bölgesidir. Cilt yüzeyinde görülebilen toplardamarlardır. Bu damarlar kirli olan kanı kalbe taşımaktadır.
Derin Toplardamarlar
İsminden de anlaşılacağı gibi yüzeyde görülmeyen atardamarlarla birlikte derin bölgededir. Yüzeyde görülemeyen derin toplardamarlar rahatsızlıkları; iç varis ve tıkanma oluşabilir, damardaki kapakçık bozukluğudur. Varis rahatsızlığı bazı meslekler için; polisler, garsonlar, doktorlar, masa başında çalışanlar kişilerde daha çok rastlanır. Sürekli ayakta duran veya oturan kişilerde varis problemi daha çok görülmektedir.
Toplardamar Tıkanıklıkları(Posttrombotik Sendrom)
Toplardamar tıkanıklığı latince ismi posttrombotik sendrom olarakta bilinen toplardamarlarda oluşan pıhtının iyileşmeyip damarı tıkaması ve kapacıkların bozulması sonucu kanın hareket edemeyip bacaklarda birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır.
Toplardamarlar içerisinde oluşan pıhtı (Akut Derin Ven Trombozu=DVT) kan akışını engellediği zaman bacaklarda kan birikme yapar ve bacak hızlı bir şekilde ağrı, şişme, mor bir görüntü oluşur. Toplardamarlarda oluşan pıhtı tam olarak iyileşmez, dolaşımda sürekli bir engel olur bacaktaki kanın akışında oluşan bu engel kılcal damar çatlaması dediğimiz varisler oluşur. Şikayetler bacakta ağrı, şişmeden yara oluşumuna kadar devam eder. Toplardamar içerisinde pıhtı oluşan hastaların %50 sinde birkaç yıl içerisinde toplardamar tıkanıklığı ( posttrombotik sendrom) belirtileri gösterir. Artık damar içerisindeki pıhtı yapısal bozukluğa dönüşür; kapacıkların çalışmaması, kan dolaşımında aksama venöz reflü (kanın geri kaçması) biriken kanın bacak bölgesine zarar vermesi.
Başlıca belirtileri nelerdir?
Posttrombotik sendromun birinci aşaması pıhtı oluşumu ve damarın tıkanması belirtileri bacakta ani şişme, hissedilir ağrılar, renk değişimi morumsu bir renk oluşması, yürümede zorluk çekmek. Pıhtı oluşumu bir başka sorun olarak pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğer damarını tıkaması ihtimali, bu durum nefes almakta zorluk çekmek, göğüste ağrı, balgamda kanın görülmesi, daha ileri derecelerde hayati risk oluşturur, en kısa sürede bir doktora gidilmelidir.
Toplardamardaki pıhtı tedavi edildiğinde veya edilmediğinde şikayetlerin geçmesi haftalar sürebilir. Uzun bir süre sonra şikayetler yapısal değişiklik göstererek ağırlaşabilir, özellikle bacak bölgesinde ağrı, şişme, yorulma, bileklerde örümcek ağı mavi mor tonlarında kılcal damarlar oluşması, renkte koyulaşma oluşur. Günlük aktivitelerimize engel olmaya başlar yürürken bacaklarda ağrılık ve ağrı hissi, şişme, bacaklarda renk değişmesi şikayetleri olur. İlerleyen safhalarda ayak bileklerinde ve çevresinde yaralar görülmeye başlar son safhalarda varis ülseri oluşur.
Toplardamar tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?
Toplardamar tıkanıklığı ilk başlarda bir kateterle pıhtı eritilerek tedavi edilebilir. Eğer pıhtı katılaşmış ve sertleşmişse bu durumda tıkalı damarı balon veya stent takılarak açılabilir.
Iki bacakta 3 ve 4. Derecelerde derin venoz yetmezlik hastasıyım. 8 SENE önce dvt geçirdim.derin damarlarda kapakcik yetmezliğim olduğu söylendi ve bunun tedavisi yok dendi.simdi varis çorabı ve daflon kullanıyorum. Ancak pek fayda vermiyor her geçen gün bacak ve ayak ağrılarım artıyor. Bi çaresi var mı bu hastalığın. kolay gelsin
Merhabalar, kliniğimizde ameliyatsız varis tedavisi yapılmaktadır. Ücretsiz muayene ve detaylı bilgi için lütfen bize ulaşın. Saygılarımızla