Makat Sarkması Nedir?

Ücretsiz Muayene Formu


    Makat Sarkması, Rektum denilen, kalın bağırsağın son kısmının makat bölgesinden dışarıya doğru sarkması ile oluşmaktadır. Tıp dilinde Rektal prolapsus denilen bu durum, erkeklerden ziyade kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle fazla sayıda doğum yapmış kadınlarda görülme oranı yüksektir. Makat sarkmasında, dışkılama esnasında, makattan dışarı ve içeriye doğru bağırsak hareketlerinin olması, bu bölgede bulunan sfinkter kaslarının gevşemesine neden olmakta ve dışkının tutulması zor hale gelmektedir. Makat sarkması yaşayan hastaların en büyük şikayetleri arasında, dışkı tutamama ve anüsten akıntı olması gibi durumlar gelmektedir.

    Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Neden Olur?

    Hastalığın ortaya çıkışında birçok faktör etkilidir. Öncelikli olarak sık yaşanan gebeliklerde zorlanarak yapılan ıkınmalar bu bölgede sarkmalara yol açmaktadır. Ayrıca dışkılama yaparken aşırı zorlama da bağırsağın sarkmasına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda, kalıtımın da makat sarkmasının oluşmasında etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

    Yaşlılıkla beraber, rektumun tutulması zorlaşmakta, makat kasları ve bağları zayıflamaktadır. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda kişilerde, makat sarkması hastalığı daha fazla görülmektedir.

    Makat Sarkması ile Hemoroid Arasında Ne Fark Vardır?

    Basur ve rektym sarkmasında bazı belirtiler benzerdir. Örneğin ele kitle gelmesi, kanama gibi. Ancak makat sarkmasının temel özelliği, rektumun makattan dışarı çıkması iken, hemoroid hastalığında anal bölge civarında bulunan damar keseciklerinin şişmesi durumu bulunmaktadır.

    Makat Sarkması Teşhisi Nasıl Konulur?

    Doktorunuz, öncelikle şikayetlerinizi dinler ve makat bölgenizin ayrıntılı muayenesini yapar. Sizden ıkınmanızı isteyerek, rektumun makattan dışarıya çıkıp çıkmadığına bakar. Defekografi filmi çekilerek, tedavinin nasıl yapılacağına karar verir.

    Makat Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Erken teşhis daha kolay bir tedavi şansı sunmaktadır. Bu durumlarda hastalar ayakta tedavi edilmektedir. Makat sarkması ileri safhaya gelmişse, ameliyat gerekebilir.

    Laparoskopik Ventral Meş Rektopeksi : Karın bölgesinde laparoskopi için küçük kesiler açılmakta, rektum bir yama kullanılarak yukarıya doğru asılmaktadır. Yüksek oranda başarılı sonuçlar veren bir yöntemdir.

    STARR : Anüsten bir aletle girilip, rektumun sarkan kısmı çıkartılır.

    Perineal Rezeksiyon: Anal yoldan yapılan bu cerrahi işlemle, rektumun sarkmış kısmı alınır. Kalın bağırsak içerden anüse dikilerek sabitlenir. Kliniğimizde uzman doktorlarımız tarafından başarılı şekilde makat sarkması tedavisi yapılmaktadır. Kısa zamanda hastalığınızdan kurtulmak için, sitemiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

    Yorum ekle

    Biz Sizi Arayalım

    Ücretsiz muayene fırsatından hemen Yararlanın.


      ÜCRETSİZ MUAYENE FIRSATI

      Sağlığınız Bize Emanet

      Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.