Makat Kanaması

Ücretsiz Muayene Formu


    REKTAL KANAMA (MAKATTAN KAN GELMESİ)

    Makat bölgesinde dışkılama ya da gaz çıkarırken koyu kırmızı ya da parlak renklerde kanın gelmesine tıp dilinde rektal kanama denmektedir. Kan kimi zaman dışkıyla beraber karışarak gelmekte, kimi zaman da temiz kan olarak çıkmaktadır. Kanamanın hangi nedenden kaynaklandığı araştırılmalı ve buna dönük olarak tedavi uygulanmalıdır.

    Makat kanamalarının nedenlerinden bazıları iç sindirim sistemindeki kanamalarla ilgilidir. Şayet durum bundan kaynaklanıyorsa hastalarda baş dönmesi halsizlik ve düşük tansiyon gibi semptomlar da saptanır.

    Kanama bazen az miktarda ve kendiliğinden duran bir şekilde geldiği gibi bazen de çok uzun süren kanamalar olabilmektedir. Genellikle hastalar damlalar halinde tuvalet kağıdına bulaşan kan gördükleriniz söylemektedirler. Aşırı miktarda kan kaybı hastalarda baygınlık ya da baş dönmesi gibi şikayetleri de yol açabilmektedir. Böyle durumlarda hastalarım acilen hastaneye yatırılması ve tedaviye geçilmesi önemlidir.

    Makat kanamaları genellikle kalın bağırsakla ilgili yaşanan rahatsızlıklarla ilgilidir. Ancak tam olarak makat kanamalarının hangi problemden kaynaklandığını anlamak için gerekli teşhis ve tanı tekniklerinin genel cerrahi uzmanı  doktorlarca uygulanması gereklidir. Kanamaların ilişkili olduğu rahatsızlıklara bakıldığında, kalın bağırsak kanserleri, polipler, hemoroid, mayasıl, makat çatlağı, anal apse, ülseratif kolitler, Crohn hastalığı, makat kaşıntısı, makatta sarkma ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların etkili olduğu görülmektedir.

    Makat Kanaması Tedavisi

    Bölgedeki kanamanın hangi nedenden kaynaklandığı tam olarak saplanırsa tedavide buna uygun olarak şekillenecektir.

    Hemoroidlerden Kaynaklanan Rektal Kanamalarda Tedavi yöntemleri

    1- Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenerek, kabızlığın ortadan kaldırılması önemlidir.

    2- Bol lifli besinlere dayanan diyet programı ve tüketilen günlük sıvı miktarının arttırılması ile bağırsaklar daha sağlıklı çalışmaya başlar, kabızlık sorunu ortadan kalkar.

    3- Çeşitli krem ve fitillerin kullanılması ile dışkılamada kolaylık sağlanır.

    4- Cerrahi yöntemler:

    Ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri mevcuttur. Gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatsız tedavi yöntemleri çok daha kolay ve etkili bir hal almıştır. Örneğin: Lazer, infrared coagulation veya bant ligasyon (lastikle boğma yöntemi)…

    Ameliyatsız tedavisi

    Lazer tedavisi: 5 dakika gibi kısa bir zamanda tedavi tamamlanır. Ağrısız ve ekonomik bir tedavidir. Ameliyatsız olan bu yöntemler ile hastalar kısa zamanda sağlıklarına kavuşarak günlük yaşamlarına geri dönmektedir. Kliniğimizde bu yöntemler ile kısa zamanda hemoroidden kurtulabilirsiniz.

    İnfared coagulation: 10 dakika gibi kısa bir sürede tedavi gerçekleştirilir. Ne işlem sırasında ne de sonrasında ağrı sızı olur. Ameliyatsız bir tedavi yöntemidir ve lokal anestezi altında tecrübeli genel cerrahi uzmanı doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Günlük hayata dönüş aynı gün içerisinde gerçekleşmektedir.

    Bant ligasyon (lastikle boğma): 15-20 dk kadar bir süre almaktadır. Bazı durumlarda iki seans halinde de uygulanabilmektedir. Bu hemeroidin evresine ve çeşidine göre değişmektedir. Tedavi, hemeroid memelerini besleyen damarlar ile meme arasındaki damarlara lastik yerleştirilerek damarın hemeroidi beslemesi durdurulur ve kan akışı alamayan hemeroidler düşerler. Bu yöntem en ileri hemeroidlerde (basur) dahi çok başarılı sonuçlar vermektedir. Cerrahi bir ameliyat olmadan önce mutlaka değerlendirilmesi gerek bir metottur.

    Sağlıklı günler dileriz.

    Yorum ekle

    Biz Sizi Arayalım

    Ücretsiz muayene fırsatından hemen Yararlanın.


      ÜCRETSİZ MUAYENE FIRSATI

      Sağlığınız Bize Emanet

      Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.