Ücretsiz Muayene Formu
Rahatsızlığın sebep olduğu ciddi problemlerden yakınan kişilerin en sık sorduğu ve cevabını merak ettiği bir sorudur. Kıl dönmesi rahatsızlığıyla mücadele eden kişilerin en büyük sıkıntısı hastalık beraberinde oluşan şikayetlerdir. Bu şikayetlerden bahsedecek ve rahatsızlığın kısa tanımını yapacak olursak:
- Kıl dönmesi rahatsızlığının oluşum şekli; saç ve vücut kıllarımızın dökülerek kuyruk sokumu bölgesinde birikmesiyle başlar.
- Kuyruk sokumunda biriken bu yabancı maddeler buradaki gözenek ve deliklerden içeri girerler.
- Üzerlerinde taşımış oldukları bakteri, mikrop ve çeşitli virüslerin burada uygun sıcaklığı ve ortamı bulduklarında üremeleri sonucu bölgede bir iltihap meydana gelir.
- Oluşan bu iltihap zaman içinde kuyruk sokumu bölgesinde şişlik oluşturur. Ve dışarıya doğru bir sivilce şeklinde çıkarak kendini belli eder.
- Başlarda sivilce şeklinde olan bu şey kaşıntı yapar. Ve hasta ister istemez bölgeyi kaşıyarak tahriş edecek ve sonrasında akıntılar başlayacaktır.
- Akıntılar irin şeklinde olur. Bazen kanama da yaşanabilir. Bu kanama iç çamaşırına bulaşabilir. Ayrıca irin şeklinde dışarı akan iltihap oldukça kötü bir kokuya da sebep olmaktadır.
- Daha sonrasında çeşitli ağrılar oluşmakta ve son noktada ise hastalar artık oturamaz hale gelmektedir.
Tüm bu aşamaların sonrasında hastalar: Kıl dönmesi nasıl geçer? Sorusunun cevabını arar olmaktadırlar.
Kıl Dönmesi Ameliyat Olmadan Geçer Mi?
Kıl dönmesi; makat bölgesinde rastlanan bir rahatsızlıktır. Dökülen kılların kuyruk sokumunda birikmesi sonucunda oluşmaktadır.
Bu kıllar; saç kıllarından koparak, sırt ya da ense kıllarından dökülerek, kuyruk sokumunda bitmektedir. Bazı durumlarda kişinin yanlış oturması sonucunda, dökülen kıllar kişinin alt derisine geçer ve burada enfeksiyon oluşumu başlar. Hastalık genel olarak erkeklerde gözlenmektedir ancak bazı durumlarda kadınlarda gözlemlenebilir. Hastalığın kendini gösterdiği cinsiyet büyük oranda erkekleri işaret etmektedir.
Hastalığın tedavisi oldukça kolaydır ancak hastalık; makat bölgesinde olduğu için kişiler genel olarak bu hastalığın teşhis edilmesinden yana değillerdir. Hastalığın kendiliğinden geçmesini beklerler ya da hastalığın kıl dönmesi olduğunu düşmekten kaçarlar.
Derinin altına giren saç zaman içerisinde bu bölgede bakterilerin oluşmasına ve oluşumun farklı şekiller almasına neden olmaktadır. Enfeksiyon zaman içerisinde bölgede kendini göstermeye başlar ve hastalık apse oluşumuna geçer. Bu aşamaya gelen bir kıl dönmesinin mutlaka cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.
Enfeksiyon oluşumu olan kişiler; iç çamaşırlarında sarı ya da kanlı akıntılar görmeleri ile birlikte kıl dönmesi yaşadıklarından haberdar olmalıdırlar. Bazı durumlarda kişinin derisinin altında sadece kılların geçmediği farklı cisimlerin de kılın yanında bulunduğu gözlemlenmektedir.
Hastalık bazı durumlarda sadece tek bir kıl yüzünden oluşabilir fakat bazı operasyonlarda birkaç kılın bir araya gelmesiyle birlikte; kıl dönmesinin oluştuğu gözlemlenmektedir. Bölge zaman içerisinde şişer ve enfeksiyon nedeniyle kişinin günlük hareketleri sınırlı bir hale gelmeye başlar.
Kıl dönmesinin belirtileri, kişinin kuyruk sokumunda bir kitlenin oluştuğu hissedilir. Eğer kitle oluşmadı ise bu bölgede bir çukur görüntüsü var demektir. Çukur görüntüsü kişinin hastalığı teşhisi edebileceği ilk aşamadır ve bu aşamada tedavisi son derece kolaydır.
- Kişinin kuyruk sokumu kısmında kanlı akıntılar meydana geliyorsa;
- Kuyruk sokumu bölgesinde sarı akıntılar gözlemleniyorsa
- Kuyruk bölgesinde hassaslaşma varsa
- Kızarıklıklar oluşuyorsa
- Bölgede şişlik varsa
Bu durumlarda kötü bir koku geliyorsa kıl dönmesi teşhisi koyulabilir.
Kişi zaman içinde bölgede oluşan enfeksiyon nedeniyle; halsizlik yaşar, zaman zaman mide bulantıları hisseder ve bu belirtileri de ateşlenmeler izler. Kişi bazen canı yandığı için oturamaz ve yürümekte zorlanır bu belirtileri görmeniz halinde bir proktoloji uzmanından yardım almanız gerekmektedir.
Uzmanların incelemesinin ardından kişinin kıl dönmesinin hangi seviyede olduğu incelenir. İlerlemiş bir hastada genel olarak apse oluşumu gözlenmektedir; bu aşamada doktorun size ilk olarak, apsenin içerisindeki enfeksiyonun kuruması adına bir antibiyotik tedavisi uygulaması gerekecektir. Antibiyotik tedavisinin ardından kişi müdahaleye uygun hale gelir.
Ameliyat olmadan kıl dönmesi geçer mi?
Eski dönemde kişinin antibiyotik tedavisi bittikten sonra narkoz altında ameliyat uygulaması yapılırken; yeni dönemde bu durum yerine mikro sinüsektomi tedavisini bırakmıştır. Tedavi kişinin ameliyatsız bir şekilde, sadece 10 dakikalık bir operasyon sayesinde kıl dönmesinden kurtulmasına yardımcı olmaktadır.
Kıl dönmesi olduğunu öğrendikten sonra çeşitli ilaçlar kullanmaya veya çeşitli bitkisel yöntemleri başvurmaya çalışmamanız önerilmektedir. Bu operasyon sayesinde eski tip bir ameliyat deneyimi yaşamadan, ameliyatsız bir şekilde hastalıktan kesin olarak kurtulmanız mümkündür. Kişinin çok küçük bir kesik ile kıl dönmesinden kurtulmasını bu yöntem ile mümkün kılınmıştır.
Eski dönemde yapılan kıl dönmesi ameliyatları kişiden bozuk olan dokunun yanı sıra sağlam dokuyu da almaktaydı ve kişinin en az 10 cm kesiklere maruz kalması söz konusuydu. Kişi ameliyattan sonra 15 gün boyunca yüzüstü yatar ve günlük hayatına tekrardan dönmesi zor bir hal alırdı. Bu yöntemin yeterli olmaması üzerine mikro cerrahi kişileri ameliyat derdinden kurtardı ve artık ameliyat süreci yaşamadan lokal anestezi altında kişilerin kıl dönmesi sorunundan kurtulmasına imkan tanındı.
Mikro sinüsektomi operasyonu cerrahi bir operasyon olmasına rağmen uygulaması son derece basit bir operasyondur. Kişilere uygulanan tedavi sırasında kanama ve dikiş söz konusu değildir. Bu yöntem ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi olarak elde edilen verimden kaynaklı yaygınlık göstermiş ve tercih edilir bir hal almıştır.
Bitkisel Yollarla Geçme İhtimali Var Mı?
Kıl dönmesi rahatsızlığı harici olarak başlayan fakat dahili olarak devam eden bir hastalıktır. Yani dışarıdan gelen ve bölge için yabancı kabul edilen saç ve vücut kıllarının içeri girmesi vesilesiyle oluşur. Sonrasında ise İçeride iltihap oluşturduğu için dahili olarak seyreder. Bu yüzden dışarıdan kremle ya da hazırlanan bitkisel kürlerle geçme ihtimali yoktur. Yine aynı şekilde bitkisel çay ve bitkisel karışımlardan elde edilen diğer ilaçlarla tedavi edilmesi söz konusu değildir. Peki, Kıl dönmesi nasıl geçer? Ya hala devlet hastanelerinde yapılmakta olan eski usül Flap ameliyatı ile ya da henüz özel hastane ve kliniklerde uygulanmaya başlanan yeni nesil Mikrosinüsektomi tedavisi ile geçmektedir. Tüm bu operasyonların da mutlaka doktor tarafından yapılması gerekir. Uzmanlar tarafından hastalara ameliyatsız bir yöntem olduğu için Mikrosinüsektomi önerilmektedir.
Yorum ekle