Ücretsiz Muayene Formu
Kıl dönmesi; kişilerin kuyruk sokumunda, göbek bölgesinde zaman zaman parmak aralarında görülebilen bir hastalıktır. Pilonidal sinüs yani kıl dönmesi rahatsızlığı, anüs bölgesinde ortaya çıkan ve daha çok erkeklerde oluşan sağlık problemidir. Özellikle 15 ve 35 Yaş arasında görülen kıl dönmesi nadiren kadınlarda da görülmektedir.
Kıl dönmeleri; deri üzerine düşen bir kılın, deri altına aktarımı ile ya da kıl kökünde oluşan bir kistten kaynaklı olarak yaşanabilmektedir. Kist zaman içerisinde enfekte olur ve bu durum bir apsenin meydana gelmesini sağlar. Bölgede apse meydana geldikten sonra, tüyler bir yumak halini alır ve bir kese içerisinde birikmeye devam ederler.
Kıl dönmesi, birçok kişi tarafından yaşanan ve yaşanması mümkün olan bir hastalık olmasına rağmen; ilerleyişi birçok kişi tarafından fark edilmemektedir. İlerleyen bir kıl dönmesi hastalığı; kişinin gündelik hayatta işlerini yerine getirebilmesine engel olmakta hatta zaman ilerledikçe yürümekte zorlanmasına dahi yol açabilmektedir. Hastalığın ilerlemesinin bir diğer nedeni de hastalığın oluştuğu bölgeden kaynaklı olarak; kişilerin çekinmesidir. Hastalar çekindikleri için belirtileri fark etseler dahi doktora gitmeyi sürekli olarak ertelemektedirler.
Kıl dönmesinin nedenleri
Biraz önce bahsettiğimiz gibi, pilonidal sinüsler, insan vücudunda belirli yerlerde bulunan saç ve kılların dökülüp, özellikle kuyruk sokumunda birikmesi, buradan cilt altına nüfuz ederek ilerlemesi ve oluşan kıl yuvalarının bakterilerce enfeksiyona neden olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon oluşana kadar bu kıl yuvalarını fark etmek zordur. Kıl dönmesi enfeksiyon olarak ortaya çıktığında, bu bölgede şişlikler, apse ve akıntılar, kötü koku ve ağrılar meydana gelmektedir. Hastaların günlük yaşantılarını oldukça rahatsız eden kıl dönmesi, tedavi edilmezse, kronikleşerek uzun süre devam edebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir.
Kıl dönmesinden korunma yolları
Kıl dönmesinden korunmak için öncelikle kişinin temizliğine dikkat etmesi gerekir. Kuyruk sokumunun temizliğinin özenli yapılması, bölgede oluşan kıl topaklanmalarının temizlenmesi, kıl dönmesine karşı önleyici bir tedbirdir. Bu hastalık en çok kıllı bir vücuda sahip kişilerde görülmektedir. Bu riski taşıyan bireylerin, her gün kuyruk sokumunu duş alıp temizlemeleri ve çeşitli epilasyon yöntemleri ile kıllardan arındırmaları önemlidir.
Kıl dönmesinin oluşumunda etkili olan başka bir faktör ise, kişinin uzun süre kuyruk sokumuna basınç yapacak şekilde oturmasından kaynaklanmaktadır. Bu şekilde oturulması, kılları derinin altına girmeleri için uygun bir duruma getirir. Bu açıdan bakıldığında, masa başında çalışan kişiler, uzun yol şoförleri hastalığın görüldüğü meslek gruplarındandır. Şişman kişiler de aynı şekilde kıl dönmesine kolay yakalanan kişilerdir. Vücutlarında terleme fazla olduğundan, deri yumuşamakta ve hassas hale gelen ciltten kılların içeriye sokulması kolaylaşmaktadır. Bu bakımdan, ideal kiloya inilmesi, kıl dönmesine karşı önleyici bir durum olmaktadır.
Bunun dışında, günümüzde çok moda olan dar giysiler, kıl dönmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden bol ve rahat giysileri kullanmakta fayda vardır.
Kıl dönmesi kimlerde görülür?
Kıl dönmesi hastalığı genel olarak belirli bir kitle de oluşmaktadır. Şu ana kadar yapılan ameliyatlar sonucunda; en çok ameliyat edilen kişiler ele alındığında hastalığın etki gösterdiği kişilerin ortak yönleri olduğu tespit edilmiştir.
- 15 ile 35 yaş arası erkekler: Bu yaş aralığındaki kişilerde yaşam kalitesi üzerinde oldukça etkili bir hastalık olarak ele alınan kıl dönmesi, özellikle erkeklerde fazlasıyla görülmektedir. Dünya üzerindeki kıl dönmesi oranları ele alındığı zaman; kadınlarda görülen kıl dönmesi, erkeklerde görülen kıl dönmesi rahatsızlığına oranla üçte biri kadar dahil değildir. Erkeklerde görülen kıl dönmesi en fazla 15 ile 35 yaş arasında gözlemlenmektedir. Kıl yapısı sert olan ve fazla kıllı olan kişilerde hastalığın daha çok gözlemlendiği fark edilmiştir. Ülkemizde ise bu sorunun en yaygın olarak karşımıza çıktığı bölge Akdeniz Bölgesi’dir. Bu bölgede yaşayan insanların ciltlerinin yağlı ve yumuşak dokulu olması hastalığın daha kolay olmasına imkan sağlamaktadır.
- Oturarak çalışmak: Kıl dönmesi rahatsızlığının üzerinde hareketsizliğin büyük bir etkisi olduğu söylenebilir. Kişinin yaşam şartları hareketsizlik ile bir araya geldiği zaman bu hastalığın tetikleyicisi olarak ele alınabilir. Kişinin oturarak çalışması ve gün içerisindeki hareketlerinin azalması, sürekli olarak işlerini oturduğu yerden hallediyor olması; kıl dönmesinin görülmesine neden olabilmektedir. Bu yaşam standartlarına bir de kilo eklendiği zaman kişinin çok daha hareketsiz kaldığı gözlemlenmiştir. Bu durumda kıl dönmesi yaşanması çok daha olası bir hal almıştır. Kilolu olan ve sürekli oturan kişilerde kıl dönmesinin yaşanma ihtimali artarken; kılın makat bölgesine yerleşmesi ile birlikte daha derinlere doğru yol almasını mümkün bir hale gelmektedir. Bu nedenle genel olarak hastalık; öğrencilerde, bankacılarda, uzun yol şoförlerinde, bisiklet binen kişilerde, at binen kişiler de sıklıkla görülmektedir. Bu işleri yapan kişilerin ya da kilolu kişilerin mutlak suretle kıl dönmesi yaşaması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bu kişilerin kıl dönmesi yaşama ihtimali daha yüksektir.
- Hijyen koşulları: Hijyen koşullarının ihmali kıl dönmesinin yaşanmasında etkili bir faktördür. Kişinin kıl dönmesi yaşaması ile hijyenik şartların alakalı olduğu bilinmektedir. Hijyen kurallarına dikkat etmeyen kişilerde kıl dönmesi sorunu hastalığa dair çok daha yüksek ihtimalleri beraberinde getirir. Özellikle anüs bölgesindeki temizliğine dikkat etmeyen kişilerden ve duştayken yeteri kadar lif ile temizlik yapmayan kişilerde, bölgeyi tazyikli su ile yıkamayan kişilerde; kıl dönmesi görülme oranı çok daha yüksektir.
Kıl dönmesi şikayeti olan kişilerin hangi koşul altında olursa olsun mutlaka tedavi olması gerekmektedir. Özellikle bu bölgede apse oluşumu gözlemlenen kişilerin bir uzmandan yardım olması önemlidir. Gelişen teknoloji sayesinde kişilerin hızlı bir şekilde kıl dönmesi sorunundan kurtulması mümkündür.
Makat bölgede kıl dönmesi ile birlikte enfeksiyon yayılması sonucunda çok daha ciddi hastalıklar oluşabileceği için kişinin çekinmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Kişinin hastalığı fark edebilmesi için kendini takip etmesi; bu bölgede herhangi bir batmaya da ağrı var mı gözlemlenmesi, iç çamaşırlarında kan ya da akıntı var mı bakması gerekmektedir. Bu belirtileri takip etmeniz halinde hastalığın erken bir döneminde teşhis edilmesini mümkün kılarsınız. Hastalık belli kişilerde çok daha fazla görülme ihtimali taşısa da herkesin kıl dönmesi sorunu ile karşılaşma ihtimali mevcuttur.
Kıl dönmesi tedavisi
Kıl dönmesi tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır ve belirtiler ortaya çıkar çıkmaz, hemen bir doktora gidilmeli, tedaviye başlanmalıdır. Günümüzde yaygın halde kullanılan ve başarılı sonuçlar alınan kıl dönmesi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Medicine Arts kliniğimizde uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan yöntemler şunlardır:
- Lazer Tedavisi,
- Mikro Sinüsektomi ile tedavi,
- Radyo frekans yöntemi ve Fenol tedavisi
Bizimle iletişime geçerek, uzman doktorlarımızın uygulayacağı tedaviler sayesinde, çok kısa sürede lokal anestezi uygulanarak yapılan ameliyatsız yöntemlerle kıl dönmesinden kurtulabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Yorum ekle