Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir

Ücretsiz Muayene Formu


    kil-donmesi-belirtileri-medicalartSebebi kesin olarak bilinmese de birçok kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Kıl dönmesi (plonidal sinüs) vücudumuzdan düşen kılların, cilt altına girerek bölgede kıl dönmesi kistinin olmuşmasına ve zamanla burada ki kıl kesesi enfeksiyona sebep olarak plonidal sinüs apsesi (kıl dönmesi apsesi) sebep olur.  Bazı görüşler; mevcut kıl köklerindeki kılların terse doğru uzayarak bölgede kıl dönmesi rahatsızlığına neden olur.

    Vücudumuzdan düşen kıllar, kıyafetlerimizdeki tüyler ve iplikler cilt altına girerek plonidal sinüs yani kıl dönmesine neden olabiliyor. Kıl dönmesi oluşumu kulağa garip gibi gelebilir; temel sebep deri altına giren yabancı maddenin (kıl) yarattığı enfeksiyon kabul edilir. Halk arasında kıl dönmesi tanımı sıklıkla kuyruk sokumundaki bölgede oluşan plonidal kisttir, ancak farklı yerlerde de  (yüz, bacak ve kasık) gibi bölgelerde de oluşabilen (pseudofolliculitis barbae) kronik deri iltihabı içinde kıl dönmesi tanımı kullanılıyor. Bayanlar ve erkekler için belirtiler genellikle aynı şekildedir ancak erkeklerde daha sık görülmektedir..

    Kıl Dönmesi Nerde Oluşur

    Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) daima kuyruk sokumunun alt kısmındaki bölgede oluşur. Kuyruk sokumundaki bu oluşum sürekli göz önünde olmayan bir bölge olduğu için ilk safhalarda anlaşılması bir zor. Çünkü başlangıçta her hangi bir ağrıya, şişlik, akıntı oluşmaz. Zamanla oradaki kıl kesesi büyüdükçe ağrı, akıntı ve şişlik gibi rahatsızlık verince farkedilebilir.

    Kıl dönmesi apsesi (plonidal sinüs apse) bölgede oluşan enfeksiyon sonucu akıntı, iltihabın kokusu, kaşıntı, ateş ve özelikle oturup kalkarken dayanılmaz açı vermesi, kıl dönmesi apsesinin belirtileridir.

    kil-donmesi-nerede-olur

    Kıl Dönmesi Nedenleri

    Yukardaki yazımızda bahsettiğimiz gibi vücudumuzdan düşen kılın kuyruk sokumu bölgesinde deri altına ters dönen kıl veya bölgedeki cilt altına giren yabancı madde iplik, tüy, kıl gibi tıptaki ismi plonidal kist (kıl dönmesi) oluşmasına neden olur.

    Diğer bir teoride kıl dönmesinin oluşmasıyla ilgili II.Dünya savaşı sırasında 75.000’den çok askerde plonidal kist tanısı konulmuştur ve bir çoğuna kıl dönmesi ameliyatı uygulanmıştır. Uzman görüşler bunun sebebinin araç içerisinde uzun zaman geçiren, uzun süre oturan ve sallantılı yolculuk yapan kişilerde olduğu düşünülüyor, o dönmede kıl dönmesi rahatsızlığın diğer bir isimi  “Jip Hastalığı” olarak anılmıştır.

    Kimlerde Görülür?

    İstatistik verilere göre her sene 100.000 kişiden 26 sına kıl dönmesi tanısı konuyor. Bu şikayetle gelen hastaların geneli 40 yaşın altında ki kişilerde, çocuklarda ise pek rastlanan bir durum olmadığı, cinsiyet olarak kadınlardan daha çok erkeklerde olduğu görülmüştür. Aile de kıl dönmesi hikayesi olan kişilerin de bu rahatsızlığa daha yatkın olduğu görülür.

    Kıl Dönmesi (plonidal kist) Tedavisi

    Mikrosinüsektomi yöntemi kesinlikle narkoz gerektirmeden, lokal anestezi ile yalnız 1-2cm kesi açılarak yapılan bir operasyondur. İşlem sonrası hastalarımız günlük hayatlarına aynı gün içinde devam edebiliyorlar, lokal anestezi uygulandığı için Climed Nişantaşı kliniğimizde Genel Cerrahi uzmanlarımız tarafından rahatlıkla yapılabilen yaklaşık 15-20 dakikalık bir işlemdir.

    Yorum ekle

    Biz Sizi Arayalım

    Ücretsiz muayene fırsatından hemen Yararlanın.


      ÜCRETSİZ MUAYENE FIRSATI

      Sağlığınız Bize Emanet

      Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.