Ücretsiz Muayene Formu
Kanserleşme eğilimi olan benler (Naevus) genellikle doğuştan olmazlar. Genetik faktörlere bağlı olmakla beraber aile geçmişinde ben vakası olmasa da meydana çıkabilirler. Kanserleşme eğiliminde olan bu benlerin boyutu genellikle büyüktür. Gövde ve sırt bölgesinde meydana çıkan büyük benlerin boyutu 5 mm’nin üstündedir. Açık ve koyu kahverengi olan benlerin deri yüzeyinden kabarık ve sayılarının birden fazla olduğu söylenebilir. Ailesel faktörlere bağlı olarak meydana çıkan bu benlerin çoğunluğu ergenlik çağında meydana çıkabilir. Fakat her yaş grubunda görülebileceği unutulmamalıdır.
Sıradan Benlerden Farkı Nedir?
Sıradan benler ile aralarındaki en belirgin fark renklerinin daha koyu olmasıdır. Kanserleşme görünümünde olan bu benlerin çoğu genelde iyi huylu çıkar. Bunu net olarak anlamanın yolu benlerden incelenmek üzere biyopsi almaktır. Patolojik olarak incelenen benin kanser belirtisi taşıyıp taşımadığı anlaşıldıktan sonra iz bırakmayan teknik olarak bilinen radyo frekans ile alınır. Kanserleşme riskiolan benlere sahip olan kişilerin cilt yüzeyinde gelişebilecek melanom riskleri beni bulunmayan kişilere oranla daha yüksektir.
Ben Çeşitlerine Göre Tedavi Türleri
Benlerin türlerine göre başvurulacak tedavi yönteminde de farklılığa gidilir. Benin türü ne olursa olsun öncelikli olarak iyi huylu mu yoksa kuşkulu mu olduğunu anlamak gerekir. Bunu anlayabilmek için biyopsi alınması gerektiğini yukarıda belirtmiştik. İyi huylu benlerde bizler en iz bırakmayan teknik olanradyo frekans yani buharlaştırma tekniğine başvurmaktayız. Radyo frekans cihazı elektrik enerjisini radyo dalgalarına çevirerek benler üzerinde tahrip edici özellik sağlar.
Dokulara zarar vermeyen bu teknik birçok operasyonda kanamayı durdurucu özelliği ile kullanılmaktadır. Yüzeysel ya da kabarık tüm benlerin tedavisinde kullanılan bu tekniğin dışında ise; elektrokoter ve krioterapi(dondurma) teknikleri de mevcuttur. Fakat bizim kliniğimizde bizzat kullandığımız teknik radyo frekans metodudur. Radyo frekans ile ben alma sonrasında 10 gün içinde kullanılan kremlerle yara kabuk bağlar ve düşer. Bölgede oluşan pembe renk 2-3 ay içinde deri rengini alarak tamamen kaybolur.
Yorum ekle