Ücretsiz Muayene Formu
Hemoroid ya da halk diliyle basur denilen rahatsızlık, hemoroidal toplardamarların zamanla çeşitli nedenlerden dolayı genişlemesi, kırmızı ve mor torbalar şeklinde dışarıya çıkması, sarkması, bazen aşınıp delinmesinden dolayı dışkılamanın kanamalı şekilde gerçekleşmesi, bu sarkan memelerin pıhtılaşması ve bu yüzden ağrı, iltihaplanma ve ödem yapması durumudur. Hemoroidal hastalık aslında makat bölgesinde damarların genişlemesi ve sarkmasıdır. Kısacası bu anlama gelen hemoroidden korunma bu kadar basit bir şekilde açıklanmayabilir. İç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. İç hemoroidler ağrısız geçiştirilebilen fakat dış hemoroidler ağrı yapan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir tiptir.
Hemoroid Nedenleri?
Hemoroidin nedenleri arasında en büyük etken dışkılama alışkanlığımızın yanlışlığıdır. Bu yanlışlıktan dolayı kabızlık ve ıkınma problemleri yaşanır. Özellikle ishal ya da tuvalette fazla kalarak dışkılamaya çalışmak da ıkınmayı beraberinde getirir ve bu da hemoroidin sebeplerinden biridir. Hemoroidden korunmanın en iyi yolu aslına bakılırsa hemoroid oluşumunu engellemektir. Yani hastalığın başlamasına izin vermemek en önemli noktadır. Ailesel yatkınlık dışında hemoroid en çok çevresel faktörlerden ve bazı alışkanlıklarımızdan dolayı kaynaklanmaktır. Beslenme alışkanlığı da başta gelmektedir. Bunun yanı sıra hamilelik, ağır egzersiz, uzun süre oturma ya da ayakta durma. Bu nedenlerden kaynaklı hemoroid oluşumu yaşanır.
Ameliyatsız Hemoroid (Basur) Tedavisi
Hemoroidin ilk aşamasında ilk önce tanının konması gerekmektedir. Hemoroidin hangi evrede olduğunun belirlenmesi ve bunun altında yatan başka etkenler var mı takip edilmelidir. (Kanser, kronik kolit hastalıkları) bunun gibi patolojik bir rahatsızlık da hemoroide neden olmaktadır. Hemoroid tedavisi yapılırken, eğer basur 1 ya da 2. evredeyse beslenmeye dikkat edilmelidir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılmalı ve sıcak su oturma banyosu yapılmalıdır. Eğer hastalık 3. ya da 4. Evreye kadar ilerlediyse lastik bantla bağlama, sklerozan ilaç injeksiyonu, infirared ışık koagülasyonu (lazerle tedavi) gibi cerrahi dışı girişimler uygulanmaktadır. Ameliyatsız yöntemler, hem daha kısa zamanda iyileşme sağlamakta, hem de ameliyattan sonra gelişebilecek komplikasyonların önüne geçmektedir.
Ameliyatsız yöntemler son yıllarda başarıyla uygulanan ve hemoroid tedavisinde etkili sonuçlar alınan yöntemlerdir. Kliniğimizde lazerle basur tedavisi ve THD (lastikle boğma) yöntemleri ile kısa sürede basurlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Yorum ekle