Ücretsiz Muayene Formu
Basur Nasıl Olur? Bu tür rahatsızlıklara sahip olanların sıkça sordukları sorulardan bir tanesidir. Normalde olmayan ama birden bire insanların hayatlarına giren bu rahatsızlık aslında yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Yani ani bir oluşum değildir. Aniden fark edildiği için öyle sanılmaktadır. Peki, basur nasıl olur? İşte cevabı:
Tıp dilinde hemoroid olarak bilinen bu rahatsızlık halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinmektedir. Ve oldukça çekinilen bir rahatsızlık olup insanlar bu hastalıkla karşılaştıklarında ne bir yakınına ne de doktora anlatmaya çekinebilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığı için hastalar çoğu zaman basur problemleri ilerlemiş olarak doktora gelirler. Bu da basur tedavisi sürecini uzatmaktadır.
Basurun Oluşum Sebepleri
Basurun Oluşum Sebepleri arasında kimi zaman kalıtsal kimi zaman da kişilerin yaşam şeklinden kaynaklanan beşeri faktörler vardır. Bunlara kısa değinecek olursak;
- Aşırı kilolara sahip olmak ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak,
- Alkol kullanımında aşırıya kaçmak,
- Bisiklet, at binmek vb. özellikle makat bölgesini zorlayan sporlarla ilgilenmek,
- Sıkça kabız olmak ya da sıkça ishal olmak,
- Lifli gıdalar yerine acılı, yağlı, katı ve hazır gıdalarla beslenmek,
- Bağırsak bölgesinde oluşan çeşitli hastalık ve tümörler basura sebep olmaktadır.
Bunlarla birlikte basur oluşumu hızlanmaktadır. Yani kalıtsal bir hastalık olarak ortaya çıkmadıysa yüksek ihtimalle saymış olduğumuz bu sebeplerden dolayı basur oluşmuştur.
Basur Çeşitleri
Basurların oluşum yerlerine göre iki adet oluşumu bulunmaktadır. Her iki oluşumu da detaylıca anlatacak olursak;
İç basur olarak bilinen problemin ortaya çıkışı şu şekilde olacaktır: Makat bölgesinin kapanmasını sağlayan bir kas bulunmaktadır. Bu kas basur adını vermiş olduğumuz toplardamarın makatın üstünde genişlemesi sonucunda iç basur oluşur. İç basur çoğu zaman bölgeden dışarı doğru sarkma yapar. Kanama yapabilir. Ve iltihaplanma olasılığı bir hayli yüksektir.
Dış Basur ise aynı şekilde makatın kapanmasını sağlayan kasın altında genişleyerek oluşur. Sarkmış yumaklar oluşturmaktadır. Bu yumaklar dolayısıyla dışkılama sırasında kanama olabilir. Kanama olan bölge iltihaplanabilir. Dayanılmaz ağrılı ve sancılı durumlar yaşanabilir.
Bu tür problemler basuru olan kişilerde sık görülmektedir. Basurdan kurtulabilmeniz için yapabileceğiniz tek şey fark ettiğiniz an vakit kaybetmeden doktora görünmek olacaktır. Unutmayın. Basur bizim toplumumuzda yaygın bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla tek basur olan siz değilsiniz.
Basur tedavisinde hangi yöntemleri kullanıyorsunuz ? muayene ücretiniz ne kadar ?