Ücretsiz Muayene Formu
Bacakta Kıl Dönmesi pilonidal sinüs olarak adlandırılan rahatsızlıkla aynı değildir. Çünkü pilonidal sinüs yani halk arasında kıl dönmesi rahatsızlığı risk bölgeleri arasında bacaklar kesinlikle yer almaz. Bacakta kıl dönmesi olarak tabir edilen bu tür rahatsızlıklar tamamen başka sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bu konuyu birazdan daha detaylı inceleyeceğiz. Ancak öncesinde kıl dönmesi rahatsızlığının oluştuğu riskli bölgeleri kısaca özetleyelim:
- Kıl dönmesinin oluşma sebebi saç ve vücut kıllarının koparak dökülmesi ve bunların vücut üzerinden aşağı doğru kayarak kuyruk sokumu bölgesinde birikmesi sonucu oluşur.
- Kuyruk sokumunda biriken bu kıllar kişinin hareketleri, oturması, kalkması vb. durumlardan kaynaklı basınçla vücuttaki gözenek ve deliklerden içeri girer.
- Bu kıllar içerde uygun sıcaklık ve ortamı yakaladıklarında üzerlerinde bulunan bakterilerin üremesi sonucu burada iltihaplı bir alan oluştururlar. İşte buna sinüs ismi verilir.
- Bu iltihaplı bölge kısa zaman içinde apse şeklinde kuyruk sokumunda kendini gösterir ve ilk iş olarak kaşıntıya sebep olur. Daha sonra bu kaşıntı yerini irinli ve kanlı bir akıntıya bırakır.
- Bu akıntılar iç çamaşırlarını kirletir. Ve son nokta olarak da zaman içinde kişi oturamaz hale gelir.
Kıl dönmesini ortaya çıktığı diğer yerler ise göbekte kıl dönmesi ve parmak arasında kıl dönmesidir. Göbekte kıl dönmesinde tıpkı normal kıl dönmesinde olduğu gibi dökülen kıllar göbek deliğinde birikir ve temizlenmediğinde içeri doğru girerek iltihap oluşturur. Parmak arasında görülen vakalarda ise özellikle kuaförlük mesleğini icra eden kişilerin saç kesimi sırasında el parmaklarının aralarına kaçan kıllar aynı şekilde içeri girerek iltihaba sebep olabilmektedir.
Kıl Dönmesiyle Karıştırılan Durumlar
İnsan vücudu üzerinde çok sayıda kıl, tüy vb. cisim bulunmaktadır. Bunlar çeşitli sebeplerden dolayı bir rahatsızlığa dönüşebilirler. Ancak bunların hepsi kıl dönmesi vakası değildir. Kıl dönmesi dışında özellikle bacaklarda kadınların epilasyon sonrasında kıllarının uzaması durumunda cildin altından çıkmaya çalışan kıllar yönlerini şaşırarak ters döner ve içeriye doğru batmaya başlar. Bacakta kıl dönmesi şeklinde yorumlansa da bunlara kıl batması ismi verilir. Aynı şey erkeklerde sakal traşı olurken de yaşanabilir. Bunun dışında ise; folikülit ismini verdiğimiz kıl kökü iltihabı da kıl dönmesiyle karıştırılan bir başka hastalıktır. Kıl kökü iltihabı da tamamen dahili oluşan bir rahatsızlık olup kıl dönmesiyle uzaktan yakından alakası yoktur.
Yorum ekle