Makat adı verilen bölgede var olan delik kısımlarına fistül ağzı adı verilir. Bu fistül ağızları ikiye ayrılır. İç kısımda buluna deliğe iç ağız dışardan ilk bakışta görülen deliğe ise dış ağız denir. Anal fistülde ise makat etrafında olması gerekenden fazla delik (fistül) oluşması ve bu bölgeden iltihap ve akıntı olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık hastaları oldukça zor durumda bırakmakta ve yaşam kalitelerini ciddi anlamda düşürmektedir. Çünkü anal fistül hem ağrılı olur hem de fistül ağızlarından gelen akıntı oldukça kötü kokuludur ve bu koku çevredeki insanlar tarafından bile hissedilebilir. Anal fistül olan hastalar oturmakta zorlanır hatta bazı durumlarda yürümek bile hastalara acı verebilir. Ayrıca akıntı makatta ciddi kaşıntıya yol açmaktadır ve bu da hastaları oldukça zor duruma düşürmektedir.
Anal Fistül Nedenleri Nelerdir?
Anal fistülün en büyük nedeni makatta ve etrafında oluşan apse durumunun söz konusu olmasıdır. Bu apseye de neden olan birçok durum vardır. Makatta enfeksiyona neden olan etkenlerin başında dışkılama eylemi sırasında makatta bulunan kasların tam olarak gevşememesi ve dışkılamada zorlanmanın olmasıdır. Dışkılama da zorlanma olduğu zaman dışkı dışarı çıkarken bağırsaklara sürtünerek çıkması sonucunda mukozanın zarar görmesi ile çatlakların meydana gelmesi söz konusu olur. Bu çatlaklar zamanla enfeksiyon kapar ve çatlaklar üzerinde apse oluşur. Oluşan bu apseler fistül deliklerinin oluşmasına neden olur. Ayrıca kabızlıkta makatta çatlak oluşmasına neden olur ve bu çatlaklarda apse yaparak fistül oluşmasına neden olur. Fistül oluştuktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Anal Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anal fistül tedavisi için birçok yöntem uygulanmaktadır. Günümüzde bu yöntemler aynı anda uygulansa da son dönemlerde en çok tercih edilen yöntem lazerle fistül tedavisidir. Fakat her yöntem her fistüle uygulanamayabilir. Bazı fistül türleri mutlaka ameliyat gerektiren ve bu ameliyatlar oldukça zor olan fistül türleridir. Ameliyat gerektirmeyen fistül içinde lazerle tedavi uygulanmaktadır.
Lazer uygulanarak fistül deliklerinin kapanması sağlanıyor. Asıl amaç fistül yolunun kapatılarak iyileşmeyi hızlandırmaktır. Lazer dışardan makata zarar vermeyecek şekilde fistül yoluna sokulur ve bu bölgeye lazer ışınları vererek tedavi edilmesi sağlanır. Lazerle anal fistül tedavisinin süresi diğer ameliyatla tedavi yöntemlerine göre daha kısadır. Cerrahi bir kesi ya da müdahale söz konusu olmadığı için ameliyat sonrası makat ve çevresinde işlevsel bir bozukluğa neden olmaz. Dışkı tutamama gibi bir durumla karşılaşılmaz. Lokal anestezi uygulanarak yapılan bir işlemdir. Hastalar işlem sonrası uyuşma geçtikten sonra hemen ayağa kalkar ve hayatına kaldığı yerden devam eder. Çoğu zaman hastalar aynı gün taburcu edilir ve uzun yatak istirahatlerine gerek kalmaz. Lazerle yapılan tedavi sonrası acı oranı daha azdır. Anal fistül olan hastalar kısa sürede hekime başvurmalı ve mutlaka tedavi olmalıdır.