Ücretsiz Muayene Formu
1800 yıllarından beri bu hastalığın tedavisinde altın standart olarak yüzük şeklindeki makat kasının (internal sfinkter) Pamukla gevşetme yetmezse yandan kesilerek makatın gevşetilmesidir. (latenal internal sfinkterotomi) Bu kas dışkılama da daha doğrusu dışkıyı tutmada direkt bir rol almayıp yüzük şekliyle makat basıncını artırma görevi görür ve yandan kesilmesi makat basıncını düşürerek fissürün ( çatlağın ) hızla iyileşmesini sağlar.
Fissür Neden Oluşur
Dışkılama sırasında ağrı ve makattan kanama ile kendini belli eden anal fissürün en yaygın sebebi makat kasının fazla sıkı olması kronik kabızlık ve tuvalette ıkınmasıdır. Gençlerde daha çok görülür ve %90 arka tarafta oluşur.
Tedavi Yöntemleri
İlk yöntem olarak parmakla makat kasının gevşetilmesi denebilir. Ameliyattan çekinen hastalarda ise bu cerrahi işleme alternatif olan makat kasının ilaçla gevşetilmesi yöntemi diğer bir alternatiftir. Yalnız bu yöntem tercih edilirken anal fissürün nüks etme oranın cerrahi sonrası %7 iken Botulinum Toksini sonrası %30 olduğu ve Botulinum Toksininin etkisinin 6 aydan uzun sürmeyeceği unutulmamalıdır. Özelikle erken safhalarda yani akut dönemdeki anal fissürler de bu yöntem uygulandığında hastalık kronikleşip kalıcı olmadan ve mutlaka bir cerrahi gerektirir duruma gelmeden çatlağın iyileşmesini mümkün kılabilir.
Hastalara herhangi bir anestezi veya hastanede yatma gerektirmeden insülin iğnesiyle ağrısız olarak internal sfinktere uygulanan 20 ünite Botulinum Toksini yeterli gevşemeyi ve fissür iyileşmesini sağlayacaktır. Botulinum Toksini sonrası dışkı kaçırma gibi bir yan etkisi yok denecek kadar azdır ve ilacın etkisi geçici olduğundan ir süre sonra düzelecektir. Kliniğimizde Botulinum Toksini yaygın olarak uygulanmaktadır.
Sağlıklı günler dileriz.
Yorum ekle