Botulinum Toksini Tedavi yönteminde herhangi bir hazırlık, anestezi alımı veya hastanede yatış gerekmiyor. İnce uçlu bir iğne ile makatın çıkışına Bσtοx enjeksiyonu yapılıyor. Toksin buradaki büzücü kaslarda kısmen geçici fonksiyon kaybına neden oluyor. Bu süre zarfında buradaki çatlak iyileşiyor. Hasta enjeksiyondan 10 dakika sonra evine veya işine gidebiliyor.
Ameliyatla Makat Çatlağı Tedavisi
Makat çatlağı ameliyatı kapalı yöntemle yapılmaktadır. 1-2 santim çapında bölge uyuşturularak 7-8 dakika gibi çok kısa sürede tamamlanmaktadır. Bölgeye uygulanan anestezinin etkisinin geçmesi sonucunda ortalama 2-3 gün içerisinde hastanın orta düzeyde ağrı hissetmesi söz konusu olabilir.
Lateral internal sfinkterotomi (makat iç kasının kesilmesi)
Günümüzde makat çatlağının (anal fissür) cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılan teknik, lateral internal sfinkterotomi yöntemidir. Bu tekniğin temeli, makat bölgesinde dinlenme basınçlarının yüksek olmasına neden olan, iç makat kasının (internal anal sfinkter) cerrah tarafından kesilmesi prensibine dayanır, ancak bazı hastalarda sfinkterotomi girişimine rağmen, makat dinlenme basınçları yüksek kalabilmektedir. Makat çatlağı ameliyatı, narkoz (genel anestezi), iğne ile makatın uyuşturulması (lokal anestezi) ve belden uyuşturma (spinal anestezi) ile gerçekleştirilir. Makat çatlakları ön veya arkada olduklarından lateral internal sfinkterotomi işlemi makatın sağ ve sol yanından makat iç kasına ulaşarak gerçekleştirilir.
Açık teknik
Lateral internal sfinkterotomi ameliyatı sıklıkla iç ve dış makat kası arasındaki deride (intersfinkterik alan) yaklaşık 0.5 -1 cm’lik bir kesi yapılarak, iç makat kası bağırsaktan ayrılır ve iç makat kası (internal anal sfinkter) kesilir ve bu teknik ‘’açık sfinkterotomi’’ olarak adlandırılmaktadır.
Kapalı teknik
İç ve dış makat kası arasındaki deride (intersfinkterik alan) küçük bir kesi yapılarak bıçak (bistüri) ile intersfinkterik alana girilir ve bisturinin ucu iç makat kasına (internal anal sfinkter) doğru yönlendirilerek, cerrahın el yordamı ile iç makat kası (internal anal sfinkter) kesilir ve bu teknik ‘’kapalı sfinkterotomi’’ olarak adlandırılır.
Kliniklerimizde Ücretsiz Muayene İmkanı Bulacaksınız
Kliniklerimizde tüm hastalarımıza ücretsiz muayene hizmeti sunulmaktadır. Sigortanız olsa da olmasa da gelen hastalardan hiçbir şekilde muayene ücreti alınmamaktadır.
Anal fissür (çatlak) nedir?
Anal fissür (çatlak), makatın çıkışında, çatlak şeklinde oluşan bir yara sonucu dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya ve bazen kanamaya neden olan hastalıktır. Görünüş olarak küçük olmasına rağmen verdiği rahatsızlık çok fazladır. Çatlak en çok arka orta hatta oluşur. İlk bir aylık dönemdeki yırtıklara erken (akut) anal fissür, daha uzun süreli çatlaklara ise kronik anal fissür denir. Kadın ve erkekte aynı oranlarda ve her yaş grubunda görülebilir.
Anal fissür neden oluşur?
Nedeni tam olarak belirlenemesede Anal Fissür’ün, uzun süreli kabızlığın, doğumun, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıklarının çatlakların oluşumunda ve devamında etkili olduğu bilinir. Hastaların çoğunda şikayetlerin başlamasından önce büyük ve sert bir dışkılama hikayesi veya ishal sırasında sık bağırsak hareketlerinin oluşu hastalığı başlatan olaydır.
Anal Fissürün belirtileri nelerdir?
Hastaların çoğunda anal ağrı ve özellikle ağrılı dışkılama görülür. Ağrı, dışkının çıkışı sırasında genellikle yırtılır, kesilir gibi veya yanma şeklinde hissedilir. Makatta kanama ve makat çevresinde akıntı hastalığın en belirli özellikleridir.
Yorum ekle